Prečo majú ľudia strach zo vzťahu?

Každý sa niečoho obáva. Niekto viac, iný zase menej. Je to v poriadku, pokiaľ nám tento strach nenarúša každodenný život a pokiaľ nemá negatívny vplyv na ľudí v našom okolí. Mnohí majú veľký strach byť s niekým vo vzťahu, a to z rozličných dôvodov. Boja sa, že im druhí ublížia alebo že už viac nebudú sami sebou a ich obavy sú také veľké, že radšej všetkých presvedčia o tom, že im samota vyhovuje, aby sa tak ochránili pred určitou traumou či bolesťou. Pozrime sa na 6 najčastejších znakov, ktoré vám môžu napovedať, že sa bojíte zamilovať, máte strach vytvoriť si vzťah aj s niekým iným, než len sami so sebou.

1. Nezmierili ste sa so svojou minulosťou

Jedným z najdôležitejších dôvodov, prečo sa ľudia obávajú vzťahov je ten, že ich neustále prenasledujú určité udalosti z minulosti, ktoré boli pre nich veľmi traumatizujúce a je pre nich nesmierne náročné vrátiť život do bežných koľají. 

Ako to napraviť:

Riešenie je: zmieriť sa so svojou minulosťou. Niečo som prežil, určité etapy v živote, kedy som sa potácal sem a tam a nenávidel som to. Pomaly som sa z toho dostal, no moje spomienky, bolesť, strata a všetko zlé, čo sa mi v minulosti stalo mi neumožňuje vytvoriť si šťastnú budúcnosť. Je potrebné to napraviť, spriateliť sa s minulosťou, akceptovať svoje chyby tým, že sa zmením, ospravedlním sa ľuďom, ktorým som ublížil a navždy uzavriem túto životnú etapu. Je to niečo, čo musíte spraviť, aby ste sa dokázali pohnúť ďalej a byť s niekým, kto vás bude milovať viac, než si dokážete predstaviť.

2. Myslíte si, že nedokážete opäť dôverovať

Hovorí sa, že je veľmi ťažké vybudovať si dôveru, ale je príliš ľahké ju stratiť. Je to čistá pravda. Môže trvať niekoľko rokov, kým si dvaja ľudia vybudujú dokonalú dôveru, no niekedy stačí zopár sekúnd na to, aby sa táto ich dôvera rozbila na milión kúskov. V tomto prípade ide o strach z toho, že vás môžu znova zraniť a zničí sa vaša dôvera po tom, ako ste na nej tak tvrdo pracovali. Tu si musíte pomôcť len vy sami, nikto iný to nemôže urobiť za vás, bez ohľadu na to, koľko lásky a starostlivosti vám venujú. Dôležité je, aby ste sa nikdy nespoliehali na niekoho druhého, aby vám pomohol získať späť vašu dôveru. Spravte to vy sami. 

Ako to napraviť:

Musíte pochopiť, že čokoľvek, čo sa vám stalo v minulosti, bolo kvôli niekomu inému. Žiadni dvaja ľudia na svete nie sú rovnakí. Je tu mnoho ďalších ľudí a šanca na to, že vaša dôvera bude opäť zničená, je veľmi malá. Musíte to risknúť, musíte si povedať, že dáte tejto novej osobe spravodlivú šancu na to, aby vám dokázala, že na svete stále existujú dobrí ľudia. Takí, ktorí milujú rovnako, ako vy alebo možno aj viac. 

3. Myslíte si, že sa chytíte do pasce

Ďalším častým strachom je, že ľudia si myslia, že sa budú cítiť ako v klietke, keď sa niekomu odovzdajú. Tento strach vzniká z rôznych dôvodov, či už z predošlých skúseností alebo zo skúseností iných ľudí. Keď váš priateľ s niekým randí a rozpráva vám, ako ho to obmedzuje, ako mu chýba jeho predošlý život, ako si želá, aby bol teraz sám, sú to všetko spúšťače, ktoré vás odrádzajú od toho, aby ste boli s niekým, kto je toho naozaj hoden. 

Ako to napraviť:

Treba si uvedomiť, že vzťah nie je o tom, aby ste sa cítili ako vo väzení, nie je o kontrolovaní, nie je o formovaní toho druhého na svoj obraz. Vzťahy sú na to, aby nás urobili lepšími a šťastnejšími. Nebuďte s niekým, kto vás chce za každú cenu zmeniť, kto sa vám snaží nanútiť veľa pravidiel do života, ale buďte s niekým, kto vás miluje takého, aký ste. 

4. Máte strach z rozchodu

Mnohí sa vyhýbajú vzťahom preto, lebo videli u iných ľudí, ako im rozchody ublížili. Samozrejme, že rozchody dlho bolia, ale to neznamená, že musia byť súčasťou každého vzťahu. Ľudia sa rozídu, keď už viac nechcú na sebe pracovať a na budovanie skutočného vzťahu treba vynaložiť trvalé úsilie.

Ako to napraviť:

Netreba sa obávať rozchodu s milovanou osobou. Slovo "rozchod" musíte vyradiť zo svojho slovníka. Keď niekoho naozaj milujete, spoločne sa musíte pokúsiť riešiť všetko, čo vám príde do cesty. A o tom sú vzťahy. Nikdy to nevzdávať s tým, koho milujete.

5. Bojíte sa tráviť čas s niekým iným

Veľa ľudí vycúva zo vzťahu, pretože si myslia, že vzťah je časovo náročný, ale nie je to tak. Vzťahy sú o tom, aby ľudia zdieľali svoje životy. Mnohí majú mylnú predstavu o tom, že keď si s niekým začnú, musia mu obetovať všetok svoj čas, ale takto to nefunguje, a preto sa treba prestať toho obávať.

Ako to napraviť:

Uvedomte si, že nie ste jediná osoba, ktorá bude s niekým tráviť čas a niekto iný bude na oplátku tráviť čas s vami. Vzťahy sú o dávaní a prijímaní. Nikto na svete nie je až tak zaneprázdnený. Je to o prioritách a čas je ten najlepší dar, aký môžete tomu druhému venovať. A keď vás niekto miluje natoľko, že vám venuje svoj čas, urobte preňho to isté. 

6. Máte strach, že sa navždy zmení váš spoločenský život

Toto je jeden z najhlavnejších dôvodov strachu zo vzťahu, pretože ľudia si myslia, že vzťah zmení spôsob ich fungovania, to, ako sú v kontakte s ľuďmi a že sa zmení ich spoločenský život. Vzťah, ktorý vás núti vzdať sa vášho spoločenského života nie je tým pravým. Váš partner vás nikdy nebude nútiť tráviť menej času s priateľmi, ak vás naozaj miluje. 

Ako to napraviť:

Ten správny vzťah vás urobí lepšími v každom smere. Váš partner urobí všetko pre to, aby bol súčasťou vášho spoločenského života a ak náhodou nebude môcť byť súčasťou toho všetkého, nebude vás žiadať, aby ste prestali čokoľvek robiť so svojimi priateľmi, pretože vie, že kontakt s nimi je pre vás veľmi dôležitý. 

Žiadne komentáre