3 každodenné praktiky na to, ako v sebe prebudiť spiritualitu

Milujem záhradníčenie. Keď zaborím svoje ruky do hliny, moja myseľ sa upokojí a umocnia sa pocity s hĺbky mojej duše. Pre mňa je záhradníčenie ideálnou metaforou pre duševné cvičenie. Oboje - aj záhrady, aj naše duchovno musia byť vysadené, pestované a je potrebné sa o ne pravidelne starať ak chceme, aby nám prekvitali. 

Tu sú tri denné praktiky, ktoré vám pomôžu rozvíjať vašu spiritualitu:


1. Strážte svoje myšlienky

Záhradkár vytrháva burinu, aby si zachoval zdravú a prosperujúcu záhradu. Rovnako aj vy, keď upokojíte svoju myseľ, uvedomíte si, aká burina kritickosti vás držala v úzadí, obmedzila vám prívod čerstvého vzduchu, ako aj váš duchovný rast. 

Skúste toto: 

Akonáhle identifikujete svoju myšlienku, spýtajte sa sami seba, či slúži na dobrý účel. Ak odpoveď znie nie, predstavte si, že vezmete lopatku a túto burinu vykopete von. Pozorujete, ako vyťahujete zo zeme jej korene a potom zasadíte inú, pozitívnu myšlienku. Môžete si tiež vizualizovať, ako sadíte svoj obľúbený kvet. 

Prínosom tohto cvičenia je, že keď ho vykonávame každý deň po malých krôčkoch, pomáha nám odstrániť negatívne myslenie a nahradiť ho viac pozitívnymi myšlienkami.  

2. Spojte sa s vlastným telom

Podobne ako záhradkár dáva pozor na škodcov, ktorí by mohli uškodiť jeho rastlinám, tak aj my sa musíme sústrediť na to, čo nám naše telo hovorí v danom okamihu. Ak pocítite nejaký druh bolesti alebo diskomfortu, je to spôsob, akým nám naše telo oznamuje, že niečo je mimo rovnováhy a je potrebné to riešiť. Tým, že budete tieto signály ignorovať, sa nepríjemné pocity ešte viac zosilnia. 

Skúste toto: 

Keď pocítite nejakú bolesť alebo nepohodlie, sadnite si na chvíľku a spýtajte sa sami seba: "Čo sa to vlastne deje?"

Zamerajte sa na to, odkiaľ bolesť vychádza. Je to kvôli fyzickej indispozícii alebo je to niečo emocionálne, čo sa momentálne deje vo vašom živote a mohlo by byť príčinou vašej bolesti? Ak denne strávite niekoľko minút sústredením sa na vlastné telo, budete schopní lepšie identifikovať svoje potreby. 

3. Trávte čas v prírode

Príroda je neobyčajnou bránou do sveta spirituality. V dnešnej dobe platíme vysokú daň za to, že sme doslova odtrhnutí od prírody. 

Znovu nadviažte kontakt s prírodou tým, že svoje budete svoje duchovné cvičenie vykonávať vonku. Jediné, čo musíte urobiť je nájsť trávnatý porast, vyzuť si topánky a vychutnávať si ten pocit, ako vás tráva šteklí na prstoch. 

Spojenie so zemou vyčaruje niečo magické. Začnete prirodzene zhlboka dýchať, vaša myseľ sa uvoľní a vy zažijete pocit pokoja. Je to jednoznačný prínos pre vaše zdravie: znížite tým stres a napätie a zároveň sa prebudia všetky vaše zmysly. 


Zavedenie tejto duchovnej praxe do vášho každodenného života je to najlepšie, čo môžete pre seba urobiť. Ak pri tom zotrváte, ešte viac posilníte svoje duchovno. 


Žiadne komentáre