MINULOSŤ JE „PASÉ“!

Koľkokrát týždenne sa pozastavíme nad tým, čo by bolo, keby to a hento? Určite vám občas preblysne hlavo, koľko chýb ste urobili v minulosti a ako by sa to dalo napraviť, ak by ste dostali ešte jednu možnosť. Následne nás trochu chytí podráždenosť a na všetko hľadíme pesimisticky.
Jedna dôležitá skutočnosť nám však uniká. Minulosť už svoje dokonala a viac nemáme možnosť ju meniť či zlepšovať. Jedno však máme. Možnosť vytvárať budúcnosť. Ak sme sklamaní  minulosti práve teraz, prečo sa nesústredíme na to, aby sme v budúcnosti neboli sklamaní z tejto prítomnosti?

Týchto 5 vecí by sme si malo čo najskôr uvedomiť:

1.      Minulosť nech je nám „nápovedou“ na to, čo treba zmeniť alebo čoho sa držať. Mrhanie energie na ľútosť nad tým, čo už bolo – to je mrhanie možnosťami, ktoré tým pádom v súčasnosti prehliadame. Čím viac sa budeme sústrediť iba na lamentovanie, tým menej sa sústredíme na kreatívne vyťaženie z toho, čo už bolo.
2.      Nezaoberajte sa zbytočne nad tým, čo nemôžete zmeniť – minulosť nie je výnimkou. Jediné, čo treba, je akceptovať ju. Ak sa vám nepáči vaša minulosť, o to viac musíte zmeniť svoju prítomnosť, ktorá sa každou chvíľkou stáva minulosťou – teda nevyužitým časom. V každej chvíľke sa dá urobiť milión dobrých vecí. Konajte tak, aby ste tieto minúty už viac neľutovali.
3.      Netočte sa v kruhu robenia chýb a potom ich ľutovania. Sústreďte sa na svoje súčasne rozhodnutia. V každom dni by malo byť niečo, kvôli čomu na seba v budúcnosti budete hrdí. Nemusíte práve zachrániť svet – stačí „podať vodu smädnému“.
4.      Uvedomte si, že minulosť je určitou už popísanou tabuľou času. Niet na nej miesto pre vaše súčasné zápisky. Prečo teda držíte v ruke popísanú tabuľu? Život človeka je predsa o tvorení. Človek má tvoriť – človek nemá byť tvorený minulosťou. Je to ako keby ste nechali tú minulosťou popísanú tabuľu, aby vás trieskala po hlave. Nelogické, však? Preto píšte nový príbeh, nový deň, novú prítomnosť, ktorá sa raz stane peknou spomienkou.
5.      Tak ako by vaša minulosť nemala určovať vašu budúcnosť, rovnako sa vy dívajte na ľudí okolo seba. Neohovárajte, nepripomínajte pochybenia ľudí, ktoré sa stali kedysi. Dívajte sa na nich tak, akoby žiadnu škvrnu nemali. Ani ich by nemala tvoriť minulosť. Tak ako voči svojim chybám, aj voči chybám ostatných buďte zhovievaví, chápaví a odpúšťajúci. A ak to ešte nedokážete, aspoň sa tomu každý deň pomaličky približujte.

Žiadne komentáre